Na našem blogu možete saznati sve novosti vezano za kontaktne leće, od proizvoda, članaka, pa sve do stručnih savjeta. Pripremili smo također česta pitanja korisnika i odgovore na iste, koja bi mogla i Vas zanimati.

 

Pa idemo redom:

 

Što je to Kontaktna leća?

 

Kontaktna leća je pomagalo koje otklanja refrakcijsku grešku oka, znači djeluje isto kao i naočale, samo što je leća jednostavnija za nošenje, te proširuje vidno polje korisnika.

leće

Kakve kontaktne leće postoje, te kako se dijele?

 

Kontaktne leće se dijele po periodu izmjene, po materijalu, po tipu korekcije, po periodu nošenja.

Po periodu izmjene:

Pod period izmjene razumijemo vrijeme za koje korisnik nosi kontaktna leće i poslije ih izvadi.Tokom tog vremena leće su nošene preko dana,a preko noći su izvađene.Pod tim kriterijem leće djelimo na jednodnevne leće,dvotjedne leće,mjesečne leće,tromjesečne leće i godišnje leće.

 

Po periodu nošenja:

Kontaktne leće možemo koristiti za dnevno nošenje (max. 18 sati) ,za produženo nošenje(do 7 dana neprestano) i za kontinuirano nošenje (do 30 dana neprestano)

 

Po tipu korekcije:

Kontaktne leće mogu korigirati kratkovidnost, također i dalekovidnost. Osim kratkovidnosti i dalekovidnosti pomažu također korigirati astigmatizam, te prezbiopiju. S toga ih dijelimo na sferične,torične i multifokalne(progresivne).

 

Po materijalu:

Po materijalima leće se dijele na dvije osnovne skupine: meke leće i RGP (polutvrde-plinopropusne).Novina,koja spada u skupinu mekih leća su silikon-hidrogel leće.


 

 

 

 

Advertisements