Od početka nošenja kontaktnih leća na njih se počinju taložiti čestice proteina i lipida.Veća taloženja  pogoršavaju izdržljivost kontaktne leće ,time kontaktna leća postaje dobrim domaćinom za razne mikroorganizme i bakterije,koje ugrožavaju zdravlje vaših očiju. S toga savjetujemo da koristite kontaktne leće sa što kraćim periodom izmjene.

Vrste leća po periodu izmjene

Jednodnevne leće

Jednodnevne kontaktne leće su namijenjene za nošenje tijekom jednoga dana. Ujutro se stave na oči,navečer izvade i bace.Drugi dan si korisnik otpakira novi sterilni par kontaktnih leća. Jednodnevne kontaktne leće se preporučuju prilikom bavljenja sportom ili aktivne rekreacije.

Leće za planiranu izmjenu  (dvotjedne,mjesečne,tromjesečne)

Pod planiranu izmjenu razumijemo način nošenja ,kad osoba leće nosi određeno vrijeme. U tu kategoriju spadaju dvotjedne leće, pa zatim mjesečne leće, te na koncu leće za kvartalnu izmjenu odnosno korištenje ili popularno nazvane tromjesečne leće. Po isteku tog vremena leće su zamijenjene novima.Od dnevnih kontaktnih leća bolje su samo po cijeni,jeftinije.Ove leće se svaki dan moraju dezinficirati,čistiti otopinama za meke  kontaktne leće.

Godišnje kontaktne leće

Godišnje leće se ne mijenjaju za točno određeno vrijeme.One se nose toliko dugo,dok se na njih ne pojave oštećenja i znakovi starenja,većinom 12 mjeseci.Uobičajno se prodavaju po jedan komad u staklenoj bočici.U današnje vrijeme se ne preporučuju (samo za specijalne slučajeve),zbog povišene opasnosti od skupljanja neželjenih tvari na njima.

 

 

 

Advertisements